Tsjekkiske eventyr

Karlovy Vary

De fleste byene og landsbyene i Tsjekkia er som hentet ut av eventyrbøker. En rundtur i dette vesle vakre landet kan bli en opplevelse for livet. En tur til Tsjekkia kan du også gjøre til en reise i god mat og god drikke. Landets mattradisjoner er helt forskjellig fra Norges. Landets øl er viden kjent og opphavet til pilsner-begrepet i Norge, finner du her. Tsjekkias vintradisjoner er ikke fullt så kjente. I grensetraktene mot Østerrike produseres det meget gode viner som du ikke får tak i i Norge.

Gastronomiske opplevelser

toppen

Svickova

Tsjekkias mattradisjoner er rike. Landet har et livskraftig jordbruk, kjøttmåltider med smaksfulle sauser er ett av varemerkene for det tsjekkiske kjøkken. Mel- eller potetknødler er gjerne tilbehør. Tsjekkerne spiser godt, de bruker mye mer av sin lønn på mat enn det nordmenn gjør og de er kravstore til smaken. En reise i tsjekkisk mat vil derfor være en spennende opplevelse for de aller fleste. Her er noen smakebiter: Svickova med melknødler er en klassiker på tsjekkiske matbord. Storfekjøttet stekes og skjæres i skiver. Knødlene som har mel som hovedbestanddel, kokes i vann og skjæres i skiver nærmest som brød. Sausen har en rikholdig bestanddel av mel og fløte, i tillegg en rekke sorter krydder som gjør smaken meget spesiell og veldig god. En annen klassiker er vepřo-knedlo-zelí. Det er stekt svinekjøtt med surkål og knødler til. Det minner selvsagt om norsk ribbe til jul, men knødlene gjør dette til en ytterligere tungvekter. Øl er en selvfølgelighet til denne retten.

Knedlik

En annen særegen tsjekkisk rett er bramboráky, potetkaker. I mange hjem er de smakfulle og krydrede bramboráky i seg selv en hovedrett, men på restauranter finner du de ofte som tilbehør til kjøttretter. Palačinky er svært like de søte norske pannekakene. Tsjekkerne fyller dem ofte med krem og frukt. Smaken er fortreffelig! Om du må ha fisk, er karpe absolutt å anbefale. Her spises den først og fremst til jul. De fleste restaurantene tilbyr også ørret. Norsk laks er blant de dyrere rettene. For de som lever lett, er det for all del også salater på mange tsjekkiske bord. Dersom du ønsker en rundtur i gastronomiens navn, legger jeg gjerne opp reisen for deg.

Bryggerier

toppen

Bryggerier

Tsjekkia er kjent for sine mange gode bryggerier. Tidligere hadde enhver by med respekt for seg selv i alle fall ett bryggeri. Siden den gang har utviklingen gått som mange andre steder, sammenslåinger og store konsern. De største bryggeriene har overlevd, og produserer for fullt for å dekke de store behovene til tsjekkerne, som er absolutt i verdenstoppen med hensyn til ølkonsum. Tsjekkisk øl eksporteres til flere titalls land. Det selges mest av det lyse lagerølet, men også de mørke øltypene er populære. Bryggeriet med det originale pilsnerølet fins i byen Plzeň et par togtimer vest for Praha. Her startet ølproduksjonen i 1842. Bryggeriet dekker flere kvartaler og ligger sentralt til i byen.

Bryggerier

Et annet kjent bryggeri fins i Česke Budějovice sør for Praha, ikke langt fra grensen til Østerrike. Her brygges det berømte Budvar-ølet som tyskerne kaller for Budweisser, men som for all del ikke må forveksles med den amerikanske sukkerdrikken med sistnevnte navn. Budvar-bryggeriet feirer nå i 2016 sitt 500års-jubileum! Det fins bryggerier i hele dette vesle landet som lager godt øl. Hvis du ønsker å dra på en rundtur er jeg selvsagt behjelpelig med å organisere den. Dersom du ønsker å oppsøke noen av disse bryggeriene, ta gjerne kontakt.

Fjellturer

toppen

Nasjonalparkene Krkonoše, Jeseníky og Beskydy i Karpatfjellene er utmerkede reisemål, sommer som vinter. På sommeren er de vel tilrettelagt for fjellfolk, med merkede løyper som innbyr til fjellvandring. Vinterstid finner du flere spennende steder for skisport nettopp her. Prisene langt lavere enn i Alpene og tilbudet er meget godt.

Jizerske hory Krkonose Krkonose Krkonose

Rundturer

toppen

Praha

Det reiser tusenvis av skandinaver til Tsjekkia hvert år. De aller fleste av dem ender opp i Prahas sentrale bydeler. Praha er en vidunderlig by, men Tsjekkia byr på så mye mer. Utenfor landets hovedstad fins eventyrlig flotte byer og landsbyer på rekke og rad. Prisnivået er et helt annet enn inne i sentrum av hovedstaden. Dette er på ingen som helst måte en advarsel mot å besøke en av Europas fineste hovedsteder, men snarere et hint om at Tsjekkia er så mye mer enn bare Praha. Jeg hjelper selvsagt til ved opphold i Praha og kan være behjelpelig å guide, skaffe billetter til teater, opera eller hva som måtte ønskes. Jeg kan legge til rette for en langweekend utenfor hovedstaden og du vil få alt til lokale priser, men jeg tar en serviceavgift for å forberede din tur. Jeg sørger for at alle praktiske detaljer er i orden og møter deg gjerne på flyplassen.

Olomouc

Jeg har aldri følt meg utrygg her og har ikke vært utsatt for verken tyverier eller andre ubehagelige opplevelser. Det fins nok av dem som vil loppe turister. Jeg kan gi deg tips om hvordan du unngår slike situasjoner. Utenfor hovedstaden er det ikke vanskelig å finne seg fine overnattingssteder til 200-250 norske kroner per døgn. Det er et meget godt utbygget buss- og togtilbud i Tsjekkia, der du kan reise en halv dag med presise tog for under hundre norske kroner. Du vil finne at kvaliteten ikke alltid er som hjemme. Ulikhetene vil likevel være med å skape en viss spenning foran en reise til landet som tsjekkerne selv ynder å si ligger i hjertet av Europa. Fra Praha er det gode togforbindelser til byene Olomouc og Brno i det østre Tsjekkia. Her vil du kunne vandre med en følelse av å være bortimot eneste utlending. Prisnivået er også et helt annet enn i hovedstaden.

Morava

Rådhuset i Olomouc har et identisk klokkespill som vi finner på Gamlebyplassen (Staromestske namesti) i Praha. Rådhusplassen i Olomouc står på vernelisten til UNESCO. Byen egner seg til et par dagers opphold og har hver vår en stor blomsterutstilling. Brno er landets nest største by og ligger 250 kilometer fra Praha. Turen tar tre timer med tog. Byen er for nordmenn mest kjent for produksjonen av haglegevær. Her fins arkitektoniske go’biter blant annet fra mellomkrigstiden, da Tsjekkoslovakia lå foran utviklingen i store deler av Europa. I Brno er det varemesser nesten kontinuerlig året rundt. Utenfor byen fins slagstedet Slavkov, der Napoleon vant en av sine største seire i 1805. Han knuste den russiske og østerrikske hæren etter geniale taktiske manøvre. På stedet fins et minnesmerke over det som utspant seg for snart 200 år siden. Det er mulig å komme seg til Slavkov med buss. Like nord for Brno ligger en annen stor attraksjon, Moravsky Kras. Vannets løp har gjort det kalkholdige fjellet til en labyrint og lokale myndigheter har gjort området tilgjengelig for folk.

Cesky Krumlov

En av landets aller vakreste byer heter Česky Krumlov, der blant annet den norske filmen om herr Fomlesen ble spilt inn. Hele sentrum av Česky Krumlov står på listen til UNESCO. Omgivelsene er ganske enkelt eventyraktige, der byen slynger seg langs elva Vltava, eller Moldau som den heter på tysk. Museer, slott og utstillinger fins for de som ønsker det, eller hva med en padletur på elva? Overalt finner du hyggelige små kneiper med god mat eller flotte kontinentale kafeer for de som måtte ønske det.

Kutna Hora Byen Kutna Hora ligger en times kjøretur øst for Praha. Den har en meget spesiell kirke med interiør laget av beinrester fra 40.000 mennesker. På 1200-tallet ble det brakt jord fra Golgata til dette stedet og området ble sett på som hellig, og etter hvert viden kjent for nettopp dette. Folk oppsøkte stedet og ville la seg gravlegge her. 30.000 mennesker ble stedt til sin siste hvile i Kutna Hora på kort tid. I flere århundrer lå beinrestene i hauger, men på slutten av 1800-tallet ble det satt i gang et omfattende arbeid med beinrestene. Resultatet kan du se i dag i Beinkirken.